17 de juny de 2020

L’Ona Expansiva del Sismògraf 2020 farà trontollar Mieres durant els mesos de juliol i agost amb la iniciativaSi no vols pols no vinguis a l’era, amb què el col·lectiu nyamnyam vol crear un vincle entre creadores amb projecció internacional i l’ecosistema local.

El cicle portarà fins a aquest poble de la Garrotxa els artistes i les companyies El Conde de Torrefiel, Xavi Manubens, Azkona&Toloza i Rubén Ramos Nogueira. La programació sorgeix de l’estreta vinculació de nyamnyam amb els artistes implicats, amb qui es manté un diàleg viu i constant; així cada peça s’adapta de manera única a l’ecosistema local, amb una visió inclusiva i transgeneracional.

Programació:

El tret de sortida del cicle serà l’1 de juliol amb la iniciativa A L’ENCONTRE, fer camí en direcció contrària per trobar-se. Es tracta de sortir a peu des de les diferents ubicacions geogràfiques per tal d’arribar ‘A l’encontre’ al Mas nyamnyam a Mieres. Són recorreguts entre dos i tres dies, on el públic es podrà sumar en diferents punts per gaudir de les accions artístiques.

El divendres 3 de juliol es podran visitar els diversos espais del Mas Nyamnyam, on es projectaran vídeos a càrrec del col·lectiu De-Gènere i Líquida Frames, l’artista Job Ramos i el propi col·lectiu nyamnyam. Dissabte 4 i diumenge 5 de juliol, El Conde de Torrefiel representarà l’espectacle ​Se respira en el jardín como en un bosque, una peça de teatre per a un sol espectador el qual ocuparà els dos rols essencials de l’art en viu: actuar i mirar. La peça reflexiona sobre la distància social imposada per l’actual crisi i crea un retrat de les condicions distòpiques que s’han convertit sobtadament en la nova normalitat.

El dissabte 18 de juliol, Rubén Ramos Nogueira portarà Schuman Amateur, el tercer capítol de la trilogia ’Amateur’. El punt de partida és la vida i l’obra de Clara Schumann, destacada pianista i compositora del segle XIX. La seva història permet endinsar-se en el territori de l’amor, de la bogeria i de l’espinós assumpte de la intimitat.

El dissabte 1 d’agost Azkona & Toloza representaran Olles comuns | Quieñe cuchral mu! Afum hial aiñ, un viatge a Puelmapu, territori ancestral del poble maputxe, que inclou la reconstrucció d’un paisatge que no has trepitjat mai, la visita a un bosc de pehuenes invisibles i la reescriptura de la història d’un poble que diuen que mai va existir.

El cicle acabarà el dia 22 d’agost amb Under Construction, de Xavi Manubens. Aquesta és una instal·lació en directe, que busca fabricar una coreografia plena de fissures, desplegaments, fluxos i superposicions, en un intent per ubicar-nos i fer-nos presents en el món.

Nyamnyam és un espai i col·lectiu creat el 2012 pels artistes Iñaki Alvarez i Ariadna Rodríguez. Unint les seves formacions i deformacions en diverses disciplines, el seu treball té com a objectiu promoure la creació, la difracció i l’intercanvi de coneixement en cada context (g)local en el qual treballen. En aquest encreuament entre arts en viu, pensament i gastronomia crítica, pedagogies i interacció social, creen situacions per activar o recuperar modes de relació en un sentit holístic, incorporant organismes (escala humana i altres), sistemes, ambients, relacions, etc. Han realitzat i compartit els seus projectes a Espanya, Portugal, França, Itàlia, Suïssa, Noruega, Grècia, Estats Units, Mèxic, Colòmbia i Equador.

Si no vols pols no vinguis a l’era és una iniciativa del col·lectiu Nyamnyam i compta amb la col·laboració del Festival Sismograf, l’Ajuntament de Mieres i entitats del municipi. A més, té la complicitat d’altres projectes culturals del territori de naturalesa semblant: Nau Côclea (Camallera), Ü del Bac (Vall del Bac), Cultural rizoma (Celrà), Mutte (Convent de Pontós).