HIPPOS
Zum-Zum Teatre / Quim Bigas

Tres hipopòtams deambulen per l’espai urbà establint breus diàlegs entre ells, amb l’entorn i amb els espectadors que es van trobant ocasionalment. Són uns animals enormes, pesats, feixucs, que avancen fatigosament entre els vianants. Veure’ls ballar semblaria ridícul, gairebé antinatural. Però aquests hipopòtams reaccionen de forma sorprenent als estímuls musicals. Quan la música sona, de cop i volta tot canvia. El que semblava pesat es torna lleuger, i el que semblava feixuc es torna àgil. Hippos utilitza la música i la dansa com a empenta per superar vergonyes i complexos, com a detonant d’una festa col·lectiva.

Zum-Zum Teatre és un projecte artístic que es dedica a la creació, producció i difusió d’espectacles per a adults a partir de 4 anys. Ha produït una vintena d’espectacles i han actuat arreu de Catalunya, Espanya, França, Itàlia i Suïssa. Ramon Molins n’és el director artístic des de la seva fundació al 1994. A Hippos col·laboren amb Quim Bigas, un coreògraf català vinculat a diversos grups i centres relacionats amb la coreografia i les noves pràctiques performatives.

Equip de creació: Quim Bigas, Ramon Molins
Direcció i coreografia: Quim Bigas
Comissariat i acompanyament del projecte: Margarida Troguet
Assessorament: Cies La Tal, Campiquipugui
Disseny i producció dels hipopòtams: ARTEFACTO
Assessorament artístic: Elisa Sanz
Producció executiva: Nando de Pablo
Amb el suport de: Marbi, espais de creació

Pilar de dos
Raquel Viñuales i Clàudia Gómez

Pilar de dos és una peça de dansa interpretada per dues ballarines que vol oferir una mirada particular sobre el món casteller, aquesta tradició tan present i tan arrelada a la nostra cultura. La proposta estableix un vincle entre la forma de treballar dels castellers i la forma de treballar de les ballarines, creant d’aquesta manera una peça amb diverses simetries i un llenguatge contemporani.

Mitjançant l’apropiació d’alguns dels elements característics de la tradició castellera (la música, la gestualitat, els rituals de construcció o la faixa), les dues ballarines aniran creant un joc que acabarà esdevenint clau en el procés de (de)construcció del castell.

Clàudia Gómez i Raquel Viñuales es van conèixer a ÀREA espai de dansa i creació al 2015 i es van posar a crear juntes. A poc a poc es van anar adonant que compartien el mateix enfocament de la dansa. Pilar de dos és la seva primera peça conjunta i ha estat presentada com a working progress a les festes de Gràcia de 2016 i al festival SismOFFgraf d’Olot de 2017. Amb aquesta mirada al món casteller des de la dansa contemporània van guanyar el II Premi Delfí Colomé, que té com a objectiu promoure la creació i incentivar la producció de dansa d’arrel tradicional. El muntatge resultant s’estrenarà a l’Ésdansa 2018. Abans de la seva estrena, l’espectacle es podrà veure al Sismògraf 2018 en format working progress. També es representarà a la Fira Mediterrània 2018 i a la XTAC, Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya, durant la temporada de gener a juny de 2019.