15 de març de 2017

Des d’aquesta setmana i fins al 10 d’abril, vuit professionals del món de la dansa fan una estada a la residència Faber d’Olot. En el marc del Sismògraf, la residència d’Arts, Ciències i Humanitats de Catalunya ha escollit convidar a artistes i crítics perquè desenvolupin els seus projectes a la Garrotxa. 

La companyia La Majara són uns dels residents a Faber. Reinaldo Ribeiro, Daniel Rosado i Paloma Hurtado aprofitaran l’estada per preparar el seu espectacle Labranza. Els tres artistes abordaran la relació entre el camp i les persones. El dia 22 d’abril l’estrenaran al Festival Sismògraf, amb l’acompanyament d’un grup de voluntaris que des de fa setmanes participen als tallers impartits per la companyia. Abans, i aprofitant l’estada a Faber, portaran una versió reduïda de l’espectacle a càrrec dels tres ballarins a la Vall d’en Bas, Besalú i les Planes d’Hostoles. És l’Ona Expansiva del Sismògraf.

Meagan O’Shea també farà una estada a Faber. L’artista de dansa i teatre contemporani vol aprofitar l’estada per crear una versió feminista de James Bond, alhora que explorarà la misogínia, la cultura de la violació, la violència i el culte a l’heroi. La ballarina i coreògrafa Greta Bernotaitė treballarà en la creació d’una performance en solitari i intentarà respondre a la pregunta de si el moviment està limitat pels espais i les ciutats o bé la llibertat d’expressió pot existir en qualsevol lloc. Entre els artistes residents a Faber també hi haurà la ballarina i coreògrafa Lior Lazarof, que té previst treballar en una nova peça de dansa, on vol involucrar-hi la població local.

Completen l’estada la doctora en filosofia i titulada en ballet Ibis Albizu, que ve a Faber per investigar i fer crítica de dansa. Albizu vol indagar en el concepte de naturalesa, present en les propostes coreogràfiques dels residents. Finalment, la crítica de dansa i investigadora Teresa Fazan vol preparar un document crític sobre el procés de treball creatiu, analitzant les pràctiques utilitzades pels residents durant els assajos i discutint amb ells els mètodes que utilitzen.

A part dels seus projectes que els han portat a Faber, els residents també faran xerrades i tallers a escoles i instituts, com l’Escola Pia, al Cor de Maria, l’escola Malagrida, el Petit Plançó i l’institut Castell d’Estela d’Amer.