7 d'octubre de 2016

 

EgurRa s’endú la primera edició del premi Delfí Colomé de creació i producció en dansa d’arrel tradicional. El projecte és obra d’Oriol Escursell, Sergio Pla, Olga Lladó, Eneritz Zeberio, i Kolpez Txalaparta i vol ser una revisió del Ball de Bastons donant-li el seu toc particular. La peça neix de les ganes de reivindicar la cultura popular en la societat actual com un element de màxima contemporaneïtat.

En euskera, Egurra significa fusta. De la fusta se’n fan els bastons i la txalaparta. El projecta agafa el llenguatge escènic del Ball de Bastons i hi posa la base sonora de la Txalaparta. El jurat n’ha destacat la frescor i joventut dels impulsors, la participació de diferents disciplines artístiques com la dansa, la música i el circ i el treball de la posada en valor dels elements tradicionals i dels diferents llenguatges que es proposen al llarg de l’espectacle.

El premi té una dotació econòmica de 10.000 euros que hauran de ser invertits, íntegrament, en la producció del projecte premiat. El projecte guanyador realitzarà un work in progress a la propera edició del Festival Sismògraf i s’estranarà a l’Ésdansa del 2017. El veredicte s’ha donat a conèixer en el marc de la Fira Mediterrània de Manresa, que també programarà EgurRa durant l’any que ve. La companyia premiada podrà fer una residència a El Graner, Centre de creació del cos i el moviment per preparar l’espectacle. A més, l’Espai A de la Federació d’Ateneus de Catalunya també programarà l’espectacle durant el primer semestre del 2017.

Els impulsors del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional són el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, i el Festival Ésdansa, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de Les Preses, amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, la Federació d’Ateneus de Catalunya i El Graner–Centre de creació del cos i el moviment.

En aquesta edició han format part del jurat el Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig; la directora artística del Festival Sismògraf, Tena Busquets; el director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa, David Ibáñéz; Josep Garcia, de l’equip artístic de l’Esbart Marboleny; Sònia Gómez, artista resident al Graner- Centre de creació del cos i Moviment; i la directora de l’escola de danas Assumpta Trens del Casal Societat La Principal de Vilafranca del Penedès, Neus Fransi.