21 d'abril de 2020

Les circumstàncies actuals marcades per la pandèmia de la COVID-19 han obligat a redefinir l’edició del Sismògraf 2020 que s’hauria d’haver celebrat aquesta setmana del 23 al 26 d’abril. Sota el lema “Res no es crea ni es destrueix. Tot e(n)s transforma”, el festival estratègic del sector de la dansa a Catalunya s’ha transformat per donar una nova vida a tot el que formava part de l’edició d’enguany i assolir així els seus dos objectius principals:

Posar en relació companyies i programadors: El Sismògraf manté la celebració de la jornada de professionals aquest divendres 24 d’abril, però en format virtual.

Posar en relació companyies i públic: El Sismògraf reprograma el màxim d’espectacles durant la tardor del 2020 amb la celebració de dos Sismodays (20 de setembre i 3 d’octubre), Rèpliques i Piroclasts.

A més, el festival, juntament amb Catalan Arts, ha obert una línia de treball dedicada a donar suport al sector de la dansa.

Una tardor de dansa: estrena per Festes del Tura, dos Sismodays i Rèpliques

La reprogramació de la majoria d’espectacles previstos per l’edició 2020 del Sismògraf s’estructurarà aquesta tardor amb:

  • Piroclasts: espectacles que es celebren fora de les dates previstes o en espais fora d’Olot
  • Sismodays: jornades amb diversitat de propostes que tindran lloc el 20 de setembre i el 3 d’octubre
  • Rèpliques: espectacles ja programats que passaven fora dels dies del festival

El primer Piroclast confirmat tindrà lloc durant les Festes del Tura (entre el 4 i 8 de setembre) quan es durà a terme la residència de la Cia. Mar Gómez i l’estrena del seu espectacle Sempreviva, que havia d’inaugurar el festival aquesta setmana.

Per celebrar l’essència del Sismògraf com una autèntica festa de la dansa amb diversitat de propostes es celebraran dos Sismodays. El primer, el 20 de setembre, amb una redefinició de l’Itinerari de dansa al Parc Nou que encabirà la majoria de peces de carrer d’aquesta edició 2020. I el segon, el 3 d’octubre, amb els sites urbans programats (com Las horas del sacrificio de Juan Carlos Lérida a la Plaça de Braus, Ívides d’Ívida Cynara al claustre del Carme o The Beauty of it d’Ángel Duran, entre altres), així com Pasionaria de La Veronal (que ja s’havia programat en aquesta data com a Rèplica), l’internacional Immortels-Le Nid de la companyia AdHok i la celebració al final del dia de la Sismoparty.

Per últim, les Rèpliques mantenen la seva programació el dijous 24 de setembre amb ¡AY! ¡YA! de Macarena Recuerda Shepherd, el 8 de novembre amb Around the World dels Brodas Bros, i el 21 de novembre amb LÙ 路 de Cia. Maduixa.

El suport al sector, una prioritat

El Sismògraf, com a festival estratègic de dansa de Catalunya, ja ha començat a treballar juntament amb Catalan Arts per iniciar línies d’ajut al sector de la dansa, una feina que s’està duent a terme colze a colze amb les companyies. La primera fase està consistint en contactar amb totes elles per conèixer quines són les seves necessitats i peticions i, a partir d’aquí, analitzar-les, establir unes estratègies i trobar en cada cas quina és la millor manera d’ajudar-les.