16 de març de 2021

Aquest any el Sismògraf engega el projecte dels Nodes de l’Ona Expansiva, que neix amb la voluntat de portar el festival als pobles i crear sinergies amb altres agents i projectes culturals de la Garrotxa.

L’objectiu és treballar conjuntament projectes de dansa i moviment tenint present el paisatge, la sostenibilitat i la responsabilitat social. Cada node es fa present en la programació del festival presentant una proposta que s’inclourà dins la programació d’enguany per tal d’expandir la dansa i el moviment arreu del territori comarcal.

Els agents que formen part d’aquesta estructura nodal són: Mas nyamnyam (Mieres), Binari, Can Pixola (Cia. Toti Toronell), Cia. Anna Roca (Sant Feliu de Pallerols), Cia. Anna Confetti (Sales de Llierca), Biogènesis (Sant Jaume de Llierca), Humanhood (Sant Ferriol), Ü del Bac (Vall de Bianya), Can Trona – Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas, Ajuntament de Sant Joan les Fonts, Ajuntament de les Planes d’Hostoles.

Can Pixola és una fàbrica a la falda d’un volcà i al costat d’un riu. Des de fa sis o set anys també és un espai de creació i residència, des d’on inventem i somniem. Hem donat a llum a diversos espectacles de teatre, circ, titelles, pallassos, música, dansa… Hem fet instal·lacions, arquitectura efímera i no tant efímera, hem fet escultures, dibuix i jocs, hem podat la figuera i hem fet calçotades i costellades. Ara només ens falta…A Can Pixola podrem veure En principi de moviment, de la companyia Toti Toronell, el divendres 16, dissabte 17 i diumenge 18 d’abril, a les 18 h.

Binari és una associació cultural que promou exposicions, cursos, xerrades, visites guiades, publicacions, festivals i qualsevol altra activitat que faciliti l’emergència de la creativitat, l’intercanvi de coneixements i generi un corrent de pensament contemporani. La seva proposta és Sense evidència verbal, de Job Ramos, el divendres 16 i el diumenge 18 d’abril, a les 19.30 h, a la Moixina.

Ü del Bac és un espai cultural ubicat a El Bagatell (La Vall del Bac). En aquest refugi de l’Alta Garrotxa, remot i sense cobertura de mòbil, fan cultura als afores. Entenen la cultura com un lloc de trobada, d’experimentació, de gaudi, de creació i d’aprenentatge. Presentaran El teu cap és ple d’ocells, de la companyia O.R.E.L.L.E.S., el dissabte 17 d’abril, a les 12 h, a Sant Salvador de Bianya.

La Cia Anna Roca fa dos anys que està gaudint d’una ubicació fantàstica a Sant Feliu de Pallerols, amb un entorn natural idoni per a la creació de nous espectacles. En col·laboració amb la comissió de cultura de l’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols, han volgut portar un bocí del Sismògraf al poble. A Sant Feliu es podrà veure Bombolla Segura, de Carles Marigó i Jaume Sangrà, el dissabte 17 d’abril, a les 17 h, a la plaça del Firal.

L’Ajuntament de Sant Joan les Fonts es vol sumar com a node del Sismògraf 2021. Creuen i aposten pels projectes de territori, col·laboratius, responsables amb el medi i la societat. Creuen en la dansa i les arts en moviment com a eines desenvolupadores de la societat. A Sant Joan les Fonts es podrà veure Pelat, de Joan Català, el diumenge 18 d’abril, a les 12.30 h, a Ca l’Esquirolet.

Can Trona és un equipament de territori amb una sala d’estudi, un auditori, sales d’exposicions, l’oficina de turisme i espais per a activitats culturals, tallers i congressos. Els seus objectius són: posar en valor el patrimoni rural, apropar la cultura a la ciutadania, donar suport a les entitats locals, oferir activitats educatives i treballar per un turisme sostenible. A Can Trona, Mar Gómez i Vero Cendoya representaran Aloha from Hawaiiel diumenge 25 d’abril, a les 11 h.

Quan el Sismògraf 2017 es va voler expandir per primera vegada a la resta de la comarca de la Garrotxa, les Planes d’Hostoles va ser un dels pobles on es va deixar sentir la seva Ona Expansiva. Des d’aquell primer espectacle ja mai més no hem perdut en contacte amb el festival i cada any hem acollit un dels espectacles del Sismògraf. A Les Planes d’Hostoles, Mar Gómez i Vero Cendoya també hi representaran Aloha from Hawaii. Serà el diumenge 25 d’abril, a les 12.45 h.

Després del seu pas pel Sismògraf 2019, la companyia Humanhood es va il·lusionar amb un projecte al municipi de Sant Ferriol. La visió que tenen és la següent: crear un paisatge cultural, ajuntar el pensament creatiu amb la natura. Imaginen un estudi (de dansa) amb diferents cabines per a visitants i artistes. Tot construït de manera sostenible, en sintonia amb el paisatge. Serà un espai on connectar l’essència creativa amb la inspiració i l’entorn natural. La seva proposta és A la fresca, de la companyia Anna Confetti, el diumenge 25 d’abril, a les 12 h, a Sales de Llierca.

Biogènesis és un projecte que procura vetllar per la biodiversitat a través de l’art, la cultura i l’acció directa amb la terra. Dedicat principalment a intervencions en zones verdes públiques o privades, habilitant-les i dinamitzant-les, identificant i ampliant la biodiversitat, millorant la convivència entre humans i espècies, refent-ne el disseny i duent a terme accions artístiques, culturals i intel·lectuals. Presentaran Kumiko, d’Ívida Cyanara, el diumenge 25 d’abril, a les 19 h, a Sant Jaume de Llierca.

Ariadna Rodriguez i Iñaki Alvarez són nyamnyam. El seu treball té com a objectiu promoure la creació, la difracció i l’intercanvi de coneixement a través d’estratègies d’interacció en cada context (g)local en el qual treballen. Es mouen entre la creació de projectes i la curadoria entesa com a espai interdisciplinari de relació i disrupció. El 2020 van obrir les portes del Mas nyamnyam, espai de creació, acció i pensament ubicat a Mieres. Al Mas Nyamnyam es podrà veure Puede que haya maneras de acercarnos, de Lara Brown, el diumenge 2 de maig, a les 12 h.