23 d'abril de 2017

La novena edició del Festival Sismògraf ha conclòs aquesta tarda després de quatre dies de dansa i activitats per a tots els públics.

En aquest tercer any com a mercat estratègic de la dansa a Catalunya, fins a quaranta-vuit espectacles han composat el programa oficial que s’ha representat en diferents espais de la ciutat -a l’aire lliure i en sala-, i que ha gaudit d’un gran èxit de públic amb entre 15.000 i 20.000 assistents.

La directora artística del festival, Tena Busquets, ha volgut remarcar la sensació de felicitat que s’ha respirat en l’ambient durant els dies del Sismògraf: “Ens para gent pel carrer i ens dóna les gràcies. I els artistes estan contents d’haver tingut un espai i un temps per presentar les seves propostes i a més ho han fet amb un nombrós públic”.

El Sismògraf 2017 ha acollit set estrenes absolutes que també són coproduccions del festival: Sweet Precarity de Pere Faura (que ha presentat per primer cop la seva trilogia completa), Let sleeping dogs lie & Of no fixed abode de la Laura Aris & Jos Baker, Mira-T del Circ Pànic, Topa dels Brodas-Kukai, OVNI de Big Bouncers, Spoutnik Blanc de l’Anna Ventura i Hablar con las plantas para llegar a un paisaje d’Artistas Salchichas.

La nova secció ‘Erupció’, que s’ha estrenat posant el focus en la creació basca, ha inclòs els espectacles Lur Away de la companyia Sra. Polaroiska, The Endgame de Lokke/Olatz de Andrés i Barbecho de la companyia Natxo Montero_danza. També s’hi ha pogut veure Topa, la unió de la companyia catalana Brodas Bros i els bascos Kukai Dantza.

UNA PROGRAMACIÓ VARIADA I DE QUALITAT AMB MOLTA PARTICIPACIÓ CIUTADANA

La programació ha estat molt variada i ha combinat una gran oferta d’espectacles de carrer i de sala amb un ventall molt ampli d’estils i propostes.

En aquesta novena edició també s’ha continuat la línia inaugurada l’any passat amb els espectacles participatius, que configuren un dels grans èxits del festival. És el cas de Night Fever (Pere Faura), Dispositivo Labranza (Colectivo Lamajara) i Festa de balls per salvar el món (La Generació Feliç).

A més, s’ha inaugurat el Sismo en família, una iniciativa de formació i creació de públics familiars que ha estat un èxit (la convocatòria es va haver de tancar en menys de 24h i hi ha hagut llista d’espera). En aquesta nova experiència, 7 famílies amb nens han pogut gaudir d’un itinerari dissenyat especialment per a ells i de l’acompanyament de Mireia Llunell, responsable de públics de LaSala, el teatre de Sabadell dedicat al públic infantil i juvenil.

Les famílies han acabat aquest matí a l’itinerari de dansa del Parc Nou. Allà els nens han votat per decidir quina de les propostes d’avui els ha agradat més i han entregat el “premi” (un diploma fet pels mateixos infants) a Sol Picó i als estudiants de CSD de l’Institut del Teatre pels seus Cinc minuts de dansa. 

PUNT DE TROBADA DE PROFESSIONALS

Dels més de 200 professionals que han passat per Sismògraf, el 25% són internacionals. S’ha comptat amb la presència de programadors de pràcticament tots els països europeus (França, Bèlgica, Alemanya, Anglaterra, Països Baixos…) així com de Canadà i Corea.

Els professionals i programadors han gaudit d’un itinerari d’activitats relacionades amb la dansa adreçades a professionals de les arts escèniques com una masterclass de Quim Bigas per a gestors culturals, l’espectacle Una conferència ballada de Toni Jodar, una presentació de la metodologia D.A.T.A a càrrec de Lipi Hernández i una conferència d’Àlex Hinojo sobre la Viquipèdia.

Al Sismògraf 2017 també hi ha tingut lloc la tercera edició del projecte Circula! impulsat per les Associacions de Professionals de la Dansa d’Andalusia (PAD), Catalunya (ApdC), Comunitat de Madrid (APDCM), Comunitat Valenciana (APDCV) i País Vasc (ADDE).

La trobada té com a objectiu compartir idees, recursos i projectes, donar a conèixer les activitats que estan funcionant a cada comunitat i els procediments que han estat satisfactoris per generar un teixit que ajudi a dignificar el treball dels professionals de la dansa. Totes les associacions treballen per aconseguir el reconeixement del sector, unes condicions laborals dignes i un circuit estable que faciliti la mobilitat dels artistes de dansa.