16 de març de 2017

Els mestres de la Garrotxa han après aquesta setmana la taula de moviments de primavera del Tirabuixó, el projecte que introdueix la dansa a les aules als matins, abans de començar les classes. A l’escola del Morrot, per exemple, la practiquen dos matins a la setmana, tan bon punt arriben a l’escola. Els moviments duren set minuts i després els alumnes ja van a les aules a fer la programació habitual. La Marisol, mestra de l’escola, assegura que “comencen d’una altra manera a l’aula”. Els moviments els serveixen per estar més tranquils i preparats per aprendre. 

La valoració del projecte per part dels diferents mestres és molt positiva. Asseguren que els infants s’agafen el Tirabuixó amb moltes ganes i ells mateixos ja demanen de fer els moviments els dies que saben que toca practicar-lo. El moviment d’aquesta tardor que els alumnes ha agradat més és el del Guerrer, en això hi estan tots d’acord.

Hi ha qui va fins al gimnàs del centre per practicar el Tirabuixó i qui executa els moviments a les mateixes aules, apartant les taules i cadires. Els infants ja busquen el seu espai per moure’s còmodament a dins la classe, asseguren. A les primeres sessions els nens aprenien els moviments amb la música i les instruccions indicant quin moviment ve a cada vegada. Ara, molts ja se saben la coreografia de memòria i ja l’executen sense necessitat que els indiquin què cal fer. Només cal seguir la música.

El divendres 21 d’abril, al matí, es podrà veure un exemple pràctic del Tirabuixó en el marc del Festival Sismògraf 2017. Diversos alumnes d’algunes de les escoles que ho practiquen mostraran la taula de moviments a l’aire lliure en una plaça al centre d’Olot. L’activitat serà just abans de començar la Finestra Internacional de la Dansa i la veuran programadors d’arreu del món.