3 de febrer de 2015

El festival Sismògraf ha revelat avui la seva programació per a l’edició de 2015, en la qual s’aborda una important reorientació per esdevenir el mercat estratègic de la dansa a Catalunya. El Museu dels Volcans d’Olot ha estat l’escenari triat per presentar les propostes que es podran veure a la ciutat entre el 24 i el 26 d’abril, una trentena d’espectacles que la directora artística del festival, Tena Busquets, ha anat desgranant i que convertiran Sismògraf en l’epicentre per compartir experiències i coneixements entre creadors, professionals de la dansa, programadors i públic.

Amb una programació concebuda amb el doble vessant de festa i mercat de la dansa, Sismògraf aspira a satisfer tant el públic, com els programadors i els creadors. Els primers podran gaudir dels espectacles, mentre que per als segons Sismògraf serà un espai de creixement professional i una oportunitat de generar nous contactes i contractacions. Així ho manifesta la directora artística de Sismògraf, Tena Busquets, “som el festival que detecta el moviment i ara anem més enllà, per ser l’epicentre de la dansa a Catalunya, com ho és Vic per a la música o Tàrrega per al teatre al carrer”.

Una vintena de companyies oferiran una ampli ventall de propostes, més de trenta en total, en formats molt diferents i per a sensibilitats diverses, des de creacions pensades per al gran públic fins a creacions d’avantguarda, espectacles a l’aire lliure i peces a mig camí entre la dansa, el circ i la poesia.

Destaca del cartell el ballarí català de gran projecció internacional Roger Bernat, o bé la companyia Maria Antònia Oliver, que duu a la capital de la Garrotxa el seu espectacle Las Muchas, i altres coreògrafes de llarga trajectòria com Sol Picó i Àngels Margarit, entre molts altres noms. En l’àmbit internacional figuren la quebequesa Andréane Leclerc i els portuguesos Circolando.

Entre les estrenes que oferirà Sismògraf, cal subratllar la nova creació de Danat Dansa Epíleg d’un inici (El secret de les meduses). El festival inclourà nombrosos espectacles a l’aire lliure, així com sorpreses amb què el públic ensopegarà enmig de la ciutat.

Sismògraf, amb un pressupost de 300.000 euros, està organitzat per l’Ajuntament d’Olot i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i rep el suport de la Diputació de Girona. A més, suma les complicitats del Mercat de les Flors, el Graner, l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya i l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya.

Sismògraf va néixer ara fa sis anys al voltant del Dia Internacional de la Dansa amb la voluntat de crear un punt de trobada entre creadors i programadors, per una banda, i d’apropar la dansa a nous públics, per una altra banda. També forma part de Creative Catalonia, programa per a la internacionalització de la cultura i les arts de Catalunya.