11 d'abril de 2018

Et convidem a visitar un sismoscopi, un aparell que  servia per registrar els moviments sísmics de la Terra a principis del segle XX, abans que s’inventessin els sismògrafs. Del dijous 19 d’abril fins al diumenge dia 22, els dies que dura el Festival Sismògraf, pots visitar-lo gratuïtament al Museu dels Volcans d’Olot, al bell mig del Parc Nou.

Aquesta és una reproucció del sismoscopi Vicentini, instal·lat a Olot el 1907, a l’edifici de l’Hospici. Es trobava fixat damunt un monòlit, i consistia en una massa pendular de 10 quilos de pes, sostingut per un fil d’acer. Les oscil·lacions del pèndol respecte al seu suport indicaven l’existència d’un terratrèmol. Per enregistrar aquestes vibracions gràficament hi havia una placa de vidre fumat sobre la qual s’inscrivia el sismograma a través d’un lleuger braç articulat.

A Catalunya es té constància que fa cent anys hi havia tres estacions sísmiques: una a Olot (1907, l’Hospici), una altra a Girona (1909, Instituto General y Técnico) i una darrera a Barcelona (1912, Sociedad Astronómica de España y América).

El sismoscopi es pot visitar de dimarts a dissabte de 10 a 14 h i de 15 a 18 h i els diumenge de 10 a 14 h al Museu dels Volcans d’Olot. El Museu es troba al mig del Parc Nou, on el diumenge dia 22 d’abril tindrà lloc l’Itinerari de Dansa del Sismògraf.

Sismoscopi, de principis del segle XX, exposat al Museu dels Volcans d'Olot.

Sismoscopi de principis del segle XX, exposat al Museu dels Volcans d’Olot.