14 de març de 2016

Fins al 10 d’abril es pot veure al Museu dels Sants l’exposició L’unicorn a Olot, de Regina Fiz. Es tracta del resultat final d’un projecte que va dur l’artista a passejada per Olot vestida d’unicorn emulant l’acció que el 1970 va dur a terme l’alemanya Rebeca Horn. Al segon pis del museu es poden veure les fotografies i el vídeo resultants d’aquest treball, produït pel festival Sismògraf.

L’exposició forma part d’un projecte on l’arista recrea peces d’altres artistes que considera emblemàtiques de la història més recent de l’art. Peces que els crítics consideren fonamentals però que poca gent coneix. En aquest cas, reprodueix l’acció Einhorn (unicorn) que va fer l’any 1970 l’artista alemanya Rebeca Horn, famosa per les seves performances sobre les modificacions del cos. Vestida només amb una banya sobre el cap i unes corretges que la subjecten (el vestit d’unicorn) es passejava per un camp de blat i un bosc.

Mateo Feijoo i Marta Oliveras, amb la directora del Festival Sismògraf.

Mateo Feijoo i Marta Oliveras, amb la directora del Festival Sismògraf.

Regina Fiz ha utilitzat una reproducció del mateix vestit –que és el que dóna nom al projecte- i que es conserva a la Tate Gallery de Londres. En una primera fase, es va passejar vestida d’unicorn per la ciutat d’Olot i els seus entorns fent una sessió de fotografies i vídeo. I, és el resultat d’aquest treball el que podrem veure a l’exposició que s’ha inaugurat aquest cap de setmana.

L’exposició es complementa amb dues accions que tindran lloc durant els dies del festival Sismògraf. La primera acció és que l’unicorn es passejarà per Olot durant els dies del sismògraf i per tant, estarà present als carrers i espais de la ciutat. Aquesta acció vol ser una exposició en moviment. Per altra banda, oferirà tres conferències performatives sota el títol El cuerpo como escultura en movimiento (31 de març, 1 i 3 d’abril a les 17 h, al Museu dels Sants).

El regidor de cultura d'Olot i el director del Museu dels Sants, a la inauguració.

El regidor de cultura d’Olot i el director del Museu dels Sants, a la inauguració de l’exposició.