28 d'abril de 2019

Dansa per tots costats, des de primera hora del matí fins a altes hores de la nit. Aquest dissabte el Sismògraf ha fet trontollar de valent Olot, amb carrers i places plenes a vessar. Les més matineres han estat les ballarines de La Débordante Cie que han representat Loin, a les 9 h, al passeig de Sant Roc. Als espectadors que no els ha importat despertar-se d’hora se’ls ha recompensat amb te i galetes abans de començar l’espectacle.

D’allà n’ha sortit un itinerari en bicicleta. Prop d’un centenar de ciclistes s’han mogut en comitiva, amb una bandera del Sismògraf que els identificava, sense saber el destí. Pel camí han fet tres parades a les Fonts de Sant Roc, la Piscina Municipal i la plaça de Santa Magdalena per veure Jinx103 de József Trefei & Gábor Varga, Meeting Point d’Ertza i Pinkfish d’Ana Borrosa. Precisament Pinkfish s’ha pogut veure també a la tarda a les fonts del Firal.

Els que no han agafat la bicicleta han començat el dia amb els Cinc minuts de dansa dels Alumnes de l’Institut del Teatre, dirigits per la coreògrafa Lorena Nogal, a les escales de l’església de Sant Esteve. Tot seguit, a la plaça Major s’han deixat seduir pels Hippos de Quim Bigas i Zum-Zum Teatre, un clam en favor dels cossos no normatius que ha seduït a tota la família. Al migdia, l’Urban Astronaut dels Highly Sprung Performance ha sortit en comitiva fins al Firal, ballant des de les alçades. Abans de dinar, a l’antic safareig de la plaça Campdenmàs, les participants dels tallers de LaBuena Compañía han ballat La Bugada, un espectacle ple d’aigua i de sororitat.

La tarda del dissabte ha començat amb el Sismohop. Un any més, la plaça Major s’ha omplert de gom a gom amb les millors propostes de dansa urbana. En paral·lel, al Claustre del Carme la Compagnie Épiderme ha representat Transhumance i Mal Pelo ha col·laborat amb Joel Bardolet a l’Espai Barberí. Tres propostes simultànies de dansa, perquè tothom hi pogués trobar aquella que s’adeia més a les seves preferències.

Claire Ducreux i Toni Mira han estrenat Avec le temps… a la plaça Campdenmàs. Una proposta de dansa, teatre visual, poesia i humor que ha captivat al públic, emocionat en veure la història d’una dona cega que desafiava el seu entorn i ballava com nigú. Al Torín, Janet Novás i Mercedes Peón han representat Mercedes máis eu amb totes les entrades exhaurides des de fa dies. Al Firal, József Trefeli i Gábor Varga han ballat Creature i Gwendoline Robin ha escenificat el seu Cratère nº 6899 a la plaça del Torín.

L’estrena a Catalunya de Torus, de Humanhood, ha omplert a vessar el Teatre Principal d’Olot. Una proposta plena de ritme i sensibilitat que s’ha vist per primer cop a Catalunya, al Festival Sismògraf i que en acabar el públic ha esclatat en aplaudiments. La Compagnie Dyptik ha estat la darrera companyia a actuar aquest dissabte, posant una gran tanca que dividia el Firal petit i obligava al públic a posicionar-se a un costat o a l’altre. La nit ha acabat al Sismobar amb l’aparició estelar dels Hippos, que no s’han volgut perdre la festa més gamberra del Sismògraf.