29 de juny de 2017

El festival Ésdansa de Les Preses ha presentat la programació de la seva 35a edició, que se celebrarà del 21 al 27 d’agost. Destaca l’estrena d’Egurra, l’espectacle guanyador del Premi Delfí Colomé, organitzat conjuntament pel Sismògraf, Fira Mediterrània i l’Ésdansa. Durant el Sismògraf 2017 ja es va poder veure un petit tast d’Egurra, de la companyia d’Oriol Escursell, que en aquells moments encara estava en procés de creació. Fins al 31 d’agost, es poden presentar les candidatures per participar al premi Delfí Colomé 2017.

L’Ésdansa 2017 programa 140 hores de formació, 10 espectacles d’exhibició i 6 grups internacionals. El festival crea El Laboratori, el nou espai d’experimentació a partir de la dansa d’arrel tradicional. Aquest espai comptarà, entre altres, amb el coreògraf Cesc Gelabert que, a més, impartirà un dels tallers de l’Ésdansa’T i se’l podrà veure actuar en l’espectacle Solos.

El programa proposa descobrir els nous llenguatges de la jota a través de Miguel Ángel Berna; exemples de dansa catalana de nova creació com Acròstic de l’Esbart Ciutat Comtal i la simbiosi experimental entre l’expressivitat tradicional i el mestissatge d’influències amb A vore de Sònia Gómez i Ramon Balagué.

Dins les propostes internacionals, s’ha convidat a ballarins de Guinea Bissau, Nicaragua, Iran, Indonèsia, Bielorússia i la República de Kabardino-Balkària. D’aquests destaca la Dansa de les Mil Mans d’Indonèsia, Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat.

A part de la pista poliesportiva de Les Preses i l’espai Ésdansa, els dos escenaris ja tradicionals del festival, aquest any també es podrà descobrir danses tradicionals enmig del Parc de Pedra Tosca, un entorn natural únic recuperat gràcies a RCR Arquitectes. També es ballarà a l’era com es feia antigament a pagès, amb la música de Peret Blanc de Beget. Una altra de les propostes serà a l’entorn de l’ermita de Sant Martí del Corb, on s’interpretaran els Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat.