27 de setembre de 2017

Roser López Espinosa i Thomas Noone actuen a la primera Producció Nacional de Dansa, que s’estrena aquest dijous al Mercat de les Flors de Barcelona i girarà després per 18 ciutats catalanes. Els coreògrafs presenten un doble programa amb L’Estol i Many, una peça de gran format escènic que va ser escollida entre vuit projectes presentats.

La Producció Nacional de Dansa (PND) s’integra dins les mesures establertes al Pla d’Impuls de la Dansa 2016-2017 promogut pel Departament de Cultura per al desenvolupament del sector i fixa sis accions específiques per incentivar la presència de la dansa professional catalana a tot el país, a més de crear ocupació de qualitat i fomentar una major difusió en l’esfera pública de la dansa per generar nou públic. Una de les accions del pla és el projecte PRO365/SISMO, que ha dut a terme diverses accions al llarg d’aquest 2017.

La PND vol promoure l’interès de la dansa entre el gran públic, no acostumat a veure’n. Per aquest motiu, la Producció anirà acompanyada d’activitats i recursos que complementaran i alhora formen part de la proposta. L’objectiu és viure la dansa; mitjançant l’experiència i posant a l’abast el coneixement del llenguatge, els codis i eines que singularitzen la seva expressió, es realitzaran accions molt pedagògiques i properes per poder acollir a públic divers.

L’Estol, Roser López Espinosa pren com a partida el fascinant viatge de migració de les aus i el desig de volar. Es tracta d’un viatge en grup que ens parla de l’animalitat del cos i del moviment, de l’esforç i la resistència, la bellesa i l’esperit de llibertat. La peça parteix de l’espectacle Lowland, que es va poder veure a la passada edició del Sismògraf al pati de l’Hospici, convertint-lo en un espectacle de gran format. Formada a Holanda, Roser López Espinosa ha treballat amb coreògrafs catalans i internacionals. És una artista associada al centre de creació La Caldera, de Barcelona i professora a diversos centres de formació.

Thomas Noone es fixa en el moviment i organització del grup a Many. Una lluita de l’individu versos el grup per destacar o desaparèixer entre la massa. Noone destaca com a coreògraf d’un estil físic, atlètic i poètic. La seva companyia gira regularment per Catalunya, Espanya, Europa, Amèrica del Sud i altres països com ara Corea o el Líban. La passada primavera va representar Medea a Olot, essent una de les rèpliques del Sismògraf 2017.

Després d’estrenar la Producció Nacional de Dansa a Barcelona, la primera parada de la gira serà el divendres 20 d’octubre Olot. Tot seguit es portarà el muntatge a Reus (Teatre Fortuny), Mataró (Teatre Monumental), Manresa (Teatre Kursaal), Vic (Teatre l’Atlàntida), Lleida (Teatre de la Llotja), Viladecans (Atrium Viladecans), L’Hospitalet de Llobregat (Teatre Joventut), Vilanova i la Geltrú (Teatre Principal), Badalona (Teatre Zorrilla), Tortosa (Teatre Auditori Felip Pedrell), Sant Cugat del Vallès (Teatre –Auditori), Terrassa (Teatre Alegria), Santa Coloma de Gramenet (Teatre Josep Maria de Sagarra), Girona (Teatre Municipal), Granollers (Teatre Auditori), Figueres (Teatre Municipal El Jardí) i Sabadell (Teatre Principal).