27 d'abril de 2019

Amb les Jornades per a professionals a La Carbonera ha començat el segon dia del Sismògraf 2019! Durant tot el matí hem reflexionat sobre la visibilitat, mobilitat i presència de la dansa i en acabar hem participat de la dinàmica ballada que ens ha proposat l’equip de GRUA. Abans d’anar a dinar, Laia Santanach ens ha mostrat un petit tastet d’Àer, l’espectacle guanyador del premi Delfí Colomé 2018 que s’estrenarà aquest estiu al festival Ésdansa de Les Preses. Una reflexió sobre el contrapàs que hem vist de prop al saló de descans del teatre.

A la tarda, la dansa ja s’ha anat escampant per tots els racons de la ciutat. Un grup d’espectadors han pujat a l’autocar de la Clàudia Mirambell per deixar-se guiar pel Servei de Desubicacions 24 h. Una ruta que els ha portat per diferents espais d’Olot com el camp de futbol del Morrot o un supermercat de la ciutat on s’hi han vist diverses accions fora de context.

A la sala El Caliu d’Els Catòlics, Ada Vilaró ha mostrat el treball en procés de 360 grams, una proposta intimista sobre la pèrdua d’un pit i tot el que significa per una dona. Una altra proposta intimista és la que ens han presentat Alexa Moya i Júlia Godino. El duo Picnic on the moon, que s’ha ballat dues vegades al saló de descans del teatre, ens ha captivat amb la bellesa d’aquesta proposta que contrasta una realitat aparentment perfecta i un interior desert.

Mentrestant, a la plaça Major, els Iron Skulls desafiaven a la pluja i mostraven tota la seva potència amb No sin mis huesos, una proposta de dansa urbana que s’inspira en la figura de Miguel de Cervantes. Seguidament, la companyia Moveo ens ha portat l’altra gran proposta de carrer de la tarda del divendres. Conseqüències és una peça plena d’acció i moviment.

A l’escenari del Teatre Principal d’Olot, els quatre finalistes del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre han mostrat les seves propostes a Apilats. Quatre peces individuals que vistes l’una rere l’altra ens han ensenyat el que fan la generació que està empenyent fort per fer-se un lloc al món de la dansa. A la plaça de Braus, les acrobàcies d’Un loup pour l’homme ens han mantingut en tensió constant amb la proposta Rare birds.

La programació d’aquest divendres de Sismògraf ha acabat a l’interior del cràter del volcà Montsacopa. Els espectadors hem pujat fins al volcà per ser part d’Erritu, el ritual que Kukai Dantza ha passat pel sedàs de la dansa contemporània. Una proposta emocionant, que ha comptat amb la col·laboració del cor olotí de les Fructus Temporis. La nit, com sempre, ha acabat al Sismobar ballant al ritme del DJ resident del festival.