22 de març de 2018

Una de les voluntats del Sismògraf és que persones de totes les edats s’introdueixin al món de la dansa. Per això s’organitzen activitats formatives per a les escoles, com és el cas de la Maleta del Dan Dansa que conté materials i metodologies diverses per treballar el cos i el moviment a l’aula. Conté eines pensades perquè els educadors acostin la dansa als seus alumnes. També per introduir la dansa a les aules es crea el Tirabuixó: una taula de moviments amb música per fer cada dia just abans de començar les classes. 10 minuts per moure’s, alliberar tensions i preparar-se per encarar una nova jornada a l’escola.

Els més petits encara tenen dues opcions més per acostar-se a la dansa. L’una és participar del taller Labranza Kids, que el Colectivo Lamajara proposa pels dies de Setmana Santa a Olot. Pensat per infants de 8 a 13 anys, vol lligar la dansa contemporània amb les activitats de lleure. El resultat final es veurà el dissabte del Sismògraf a les 13 h al Passeig de la Muralla d’Olot. L’altra és formar part del Sismo en família, un itinerari d’espectacles i activitats dissenyades especialment per gaudir de la dansa amb tota la família.

La dansa també vol entrar en el públic adolescent. Ells són els protagonistes del Tots Dansen, un espectacle de dansa contemporània dissenyat per la coreògrafa Inés Boza, que representen tot d’alumnes de 2n i 3r d’ESO a l’escenari del Teatre Principal d’Olot. Durant tot un trimestre preparen la coreografia a les aules i el 28 d’abril mostren el resultat final. Una altra de les propostes pensades per a ells són els tallers de crítica de dansa, pensat per formar els joves no només en la vessant artística sinó també com a espectadors. Alumnes dels diferents instituts veuen els assajos i l’espectacle del Tots Dansa i en realitzen cròniques, crítiques i entrevistes.

Els més grans també poden formar-se en la dansa contemporània a través de les diferents activitats del Sismògraf. Per a ells hem preparat dos tallers. L’un és de dansa vertical, amb les companyies Las Lo Las, El Paller i Art Estudi. Se’ls ensenyarà a moure’s amb facilitat per l’espai i trobar el propi moviment i podran participar en l’espectacle que les tres companyies estrenaran al Sismògraf el dissabte 21 d’abril a les 23 h. L’altre taller per a adults és el Metologia Data, de la Lipi Hernández. S’experimentarà la dansa com a celebració del món i forma d’existir. La proposta gira al voltant del concepte de grup: com el cos de cadascú sobrepassa els propis límits i esdevé una imatge capaç de construir un espai comú.

Una altra proposta pensada per a adults és el projecte del Millor Públic. Quatre especialistes acompanyaran un grup d’espectadors durant el Sismògraf. Junts gaudiran dels diferents espectacles i els donaran eines per reflexionar-hi. A més, assistiran a converses amb artistes, coreògrafs i professionals del sector amb qui podran intercanviar opinions sobre el món de la dansa.

També treballem especialment la formació de professionals de l’acció social i educativa amb el món de la dansa, per viure en primera persona el poder transformador de l’art. Educa amb l’Art és un curs de formacions artístiques per afavorir la presència de la música, el teatre, la dansa i les arts visuals a la vida de les persones amb risc d’exclusió social o discapacitat. Aquesta iniciativa està organitzada per Apropa Cultura, el programa social dels equipaments culturals de Catalunya. En aquesta edició, la formació anirà a càrrec de la companyia Los Moñekos (Sarah Anglada i Miquel Fiol).