Un primer dissabte de Sismògraf amb actuacions i propostes durant tot el dia

20.04.2024

Avui ha estat el tercer dia del Sismògraf 2024 i sens dubte el dia més carregat de programació. Al migdia, hem fet la trobada de dibuix amb el ‘Mapa líquid’ de Maria Camila Sanjinés al mirador del Fluvià. Ha estat una proposta participativa, una trobada per posar-nos a dibuixar conjuntament un mapa, que pot connectar-nos amb la memòria, amb emocions i experiències passades.

A la tarda, hem vist una de les performances participatives d’aquesta edició del festival: ‘Shrink 01995’ de Lawrence Malstaf. El Claustre del Carme, entre les 17 h i les 22.30 h, s’ha omplert de làmines de plàstic grans i transparents amb cossos a dins, envasats al buit, suspesos verticalment. Durant l’actuació, les persones atrapades dins el plàstic s’anaven movent lentament, canviant de postura, passant d’una posició gairebé embrionària a un cos crucificat.

A mitja tarda, el Firal Petit s’ha omplert d’acrobàcies i circ de la mà de la Compagnie Bivouac. Amb la seva peça ‘Lemniscate’ els artistes han volgunt fer una exploració coreogràfica sobre la relació entre l’espai iel temps. Dos ballarins, un acròbata i un dispositiu escultòric bastant cridaner han atret al públic i passejants d’Olot cap a aquest terreny de joc i d’exploració.

Més tard, s’ha fet la segona actuació de l’obra ‘El dia que va morir l’últim panda’ de Projecte Ingenu, una visita amb audioguia per un museu on hem pogut contemplar els propers 1.000 anys de la humanitat. Hem visitat una distopia, on els ossos panda s’havien extingit i l’espècie humana té el poder de decidir sobre la seva evolució. Ha estat una actuació que ens ha fet reflexionar la genètica, la intel·ligència artificial i el futur de la nostra espècie.

Al vespre, les Fonts de Sant Roc han estat l’escenari de ‘Lloc’, una proposta d’Ariadna Rodriguez i Iñaki Alvarez de l’Espai nyamnyam. La proposta ha volgut fer una reflexió artística sobre el lloc i el paisatge a través de perspectives molt diverses: des de la ramaderia, la geografia, la restauració d’art, la climatologia, la filosofia o el cinema. Els artistes han volgut mostrar com el lloc es construeix des d’aquí.

El tercer dia de Sismògraf l’han tancat, per una banda, ‘Una illa’ d’Agrupación Señor Serrano, una peça que comptava amb ballarins voluntaris i creada amb l’ajuda de la intel·ligència artificial; i, per altra banda, amb ‘Wall & Peace’ de la companyia Wonderground, un site-specific nocturn on, a través de la dansa, el circ i les arts marcials, els dos homes protagonistes han redescobert la seva amistat i el seu lloc al món.