Les Stalkers visiten el Sismògraf 2024

11.06.2024

Durant el Sismògraf 2024, vam acollir els participants del projecte Stalkers, una iniciativa que pretén acompanyar i oferir formació de curadoria d’arts escèniques i projectes culturals als joves de la comarca.

Els joves participants guanyadors de la Beca Stalkers van venir al Sismògraf, van conèixer la seva programació de ben a prop i van estar amb els programadors i organitzadors del festival. A més, el dissabte 20 d’abril al matí se’ls va oferir una xerrada on se’ls va explicar quins son els aspectes que cal tenir en compte a l’hora d’organitzar un festival.

Van impartir la xerrada Ricard Sargatal, director general del Sismògraf, Tena Busquets, directora artística del festival, i Susanna Alsina, directora executiva. Sargatal, Busquets i Alsina van explicar als joves tot allò d'un festival que no es veu a primera vista però que és necessari tenir en compte. A més, també els van guiar a l’hora de saber quines preguntes va bé plantejar-se quan es vol organitzar un festival: per què fem un festival? Què volem aconseguir? A quin públic ens dirigim? Quin impacte volem aconseguir?

Per altra banda, la xerrada també va tocar aspectes més prosaics però igualment necessaris, com els tràmits burocràtics i administratius que calen fer per crear un esdeveniment com el Sismògraf. Al final, la idea era donar a les stalkers una idea general de tots aquells elements que passen desapercebuts per al públic assistent però sense els quals no seria possible organitzar un festival d’aquestes característiques.

La Beca Stalkers està impulsada per quatre plataformes d’arts vives: el Festival Sâlmon de Barcelona, FiraTàrrega, el Festival TNT de Terrassa i el Sismògraf d’Olot, i compta amb la participació del Festival Eufònic i amb la complicitat d’una desena d’ajuntaments catalans. Convocada per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot per mitjà del Festival Sismògraf, la beca està dotada amb 2.400 euros i s’adreça a persones joves d’entre 18 i 25 anys residents a la Garrotxa.

Les persones participants guanyadores d’aquesta beca tenen l’oportunitat de viure de primera mà experiències culturals i formatives a l’entorn d’alguns dels festivals d’arts escèniques de més renom de casa nostra. Durant el primer any del projecte, els participants viuen i visiten presencialment aquests festivals i s’acompanyen de figures com creadors, gestors culturals i altres agents del sector i descobreixen les programacions d’aquests festivals, comparteixen converses i coneixments al voltant de la tasca de curadoria, de programació, de models organitzatius i de gestió cultural. Després, durant el segon any, les stalkers podran idear i dur a terme un esdeveniment cultural per al seu municipi, un desdeveniment al voltant de qualsevol disciplina artística i adreçat al públic jove sota el nom de Volkà Fest. Aquesta experiència, els permet aplicar els coneixements apresos durant el primer any. Les stalkers faran aquest treball amb l’acompanyament i la tutorització dels tècnics de l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot.