5 d'octubre de 2018

Àer, de Laia Santanach, és la proposta guanyadora de la tercera edició del premi Delfí Colomé. El veredicte s’ha donat a conèixer aquest dijous al vespre a la Fira Mediterrània de Manresa i l’espectacle s’estrenarà a la propera edició del festival Ésdansa de Les Preses. Al Sismògraf 2019 en veurem una petita mostra en primícia.

Santanach ha ideat una peça de dansa contemporània i música electrònica que replanteja la dansa tradicional popular del contrapàs, un ball d’origen religiós i caràcter solemne que antigament el ballaven només els homes. La ballarina proposa una mirada actual i personal a la dansa, traslladant-la a l’entorn social d’avui en dia, amb una mirada en clau de gènere i repensant l’ostentació de poder que representa el contrapàs.

El Premi Delfí Colomé té una dotació econòmica de 10.000 euros que hauran de ser invertits, íntegrament, en la producció del projecte premiat. Els impulsors del guardó al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional són el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, i el Festival Ésdansa, amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, el Festival Dansàneu, la Federació d’Ateneus de Catalunya i El Mercat de les Flors.

El jurat ha estat format per Roger Costa Solé, tècnic del Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural; Josep Garcia Miràngels, membre de l’equip artístic de l’Esbart Marboleny, en representació del Festival Ésdansa; David Ibáñez, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa; Rut Martínez Ribot, en representació del Festival Dansàneu; Àngels Margarit Viñals, directora del Mercat de les Flors; Tena Busquets, directora artística del Festival Sismògraf d’Olot, i Neus Fransi, en representació de la XTAC de la Federació d’Ateneus de Catalunya, i amb Jordi Fosas, director del Festival Ésdansa de les Preses, actuant com a secretari, sense vot.

La primera edició del premi el va guanyar l’espectacle Egurra, d’Oriol Escursell, Sergio Pla, Olga Lladó, Eneritz Zeberio, i Kolpez Txalaparta, i l’any passat se’l va endur Pilar de dos ballat, de Clàudia Gómez i Raquel Viñuales.

Laia Santanach va actuar a l’edició del 2017 del Sismògraf amb l’espectacle Ballant, ballàvem.