25 de maig de 2017

La companyia de Thomas Noone Dance balla el mite de Medea aquest divendres dia 26 de maig a les 21 h al Teatre Principal d’Olot. Aquesta és l’última rèplica del Festival SismògrafMedea d’Eurípides és una de les històries de traïció i venjança més dramàtiques que s’han escrit mai. En aquesta versió de la tragèdia que recrea Thomas Noone, som testimonis de l’amor i el desamor, l’admiració i el menyspreu; veiem com els personatges competeixen a través de l’ús d’una dansa rica, complexa i molt física que ofereix un contrast entre un elevat dinamisme i moments d’exquisida fragilitat i intimitat.

Els intèrprets teixeixen la seva pròpia realitat. Com a espectadors i espectadores, contemplem les nostres debilitats en un mirall, exposades pels personatges que fereixen i són ferits. La destresa i el vigor dels ballarins es potencien gràcies a una banda sonora electrònica enriquida amb influències urbanes contemporànies. Medea va ser seleccionada per la crítica barcelonina com el millor espectacle de dansa de l’any 2015.

El Sismògraf 2017 ha estat acompanyat de set rèpliques, abans i després del festival. La primera va ser Apel·lació a la pedra, on Sònia Gómez i Pere Jou van conversar amb les escultures de Miquel Blay del Museu de la Garrotxa. La Societat Doctor Alonso va representar Anarchy, un experiment entre el caos i l’odre en què cada espectador té una guitarra elèctrica, una pua i el seu amplificador. Després va venir Afasians, The Last Conference, de la companyia Los Corderos. Una conferència importantíssima i a la vegada totalment irrellevant sobre la tribu dels afasians, que en realitat no són una tribu, ni fan descobriments ni imparteixen conferències.

Ja després del Sismògraf, alumnes i professors d’educació física de l’Escola Cor de Maria, l’INS Bosc de la Coma i l’escola Joan XXIII van mostrar les seves dots com a ballarins de dansa contemporània a l’espectacle Tots Dansen. Després va venir el SismÒFFgraf, l’OFF del Sismògraf a les Fonts de Sant Roc amb la dansa més emergent i amateur. 8del9: Festa Major, el muntatge que l’Esbart Olot va fer coreografiant les Festes del Tura, va ser la penúltima de les rèpliques, que acaben aquest divendres amb Medea de la companyia Thomas Noone Dance.